Σχετικά με το Σκάκι


Βρισκοντας το δρομο μας στο λαβυρινθο: 


Πώς φτιάχνουμε ένα σχέδιο για να κερδίζουμε!

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εκτιμήσουμε με ταχύτητα μια θέση (να αποφασίσουμε δηλαδή με μία ματιά ποιος από τους δύο αντιπάλους είναι σε καλύτερη θέση –ή αν η θέση είναι ισορροπημένη- , ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και ποια τα σημαντικότερα μειονεκτήματα κάθε πλευράς και ποιο στόχο πρέπει να έχουν οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν). Αυτή η ικανότητα βελτιώνεται αναλύοντας παρτίδες μεγάλων σκακιστών, παίζοντας πολλές δικές μας παρτίδες και προσπαθώντας κάθε φορά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. 
Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οι σκακιστές έκριναν τις θέσεις με ένα απλό και χοντροκομμένο τρόπο, πιστεύοντας ότι η παρτίδα κερδίζεται απλά και μόνο επειδή κάποιος παίκτης είναι καλύτερος από τον άλλο και κάποια στιγμή ανακαλύπτει ένα συνδυασμό. Όμως ένα άνθρωπος τα άλλαξε όλα αυτά. Ήταν ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Βίλχελμ Στάινιτζ. Ο Στάινιτζ ήταν ένας πολύ καλός παίκτης της εποχής του, όχι όμως καλύτερος από πολλούς άλλους σκακιστές πρώτης γραμμής. Ωστόσο, για πρώτη φορά έβαλε το σκάκι σε επιστημονική βάση και εγκαινίασε ένα νέο στιλ παιχνιδιού που είχε τεράστια επιτυχία. Πλέον κανείς από τους σύγχρονους του παίκτες δεν μπορούσε να τον αντιμετωπίσει και ο Στάινιτζ διατήρησε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μέχρι τα βαθιά του γεράματα. 
Οι περίφημοι αυτοί κανόνες του Στάινιτζ αποτέλεσαν τη βάση του σύγχρονου σκακιού και από τότε όλοι οι σκακιστές τους ακολουθούν για να βελτιώσουν το παιχνίδι τους. Ο Στάινιτζ έμαθε τις επόμενες γενιές να χωρίζουν κάθε θέση στα στοιχεία που την αποτελούν και να καταλαβαίνουν ποια είναι σημαντικά και πως θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούν. 






Οι κανόνες αυτοί είναι οι παρακάτω.


1. Στο σκάκι νικάει μόνο όποιος κάνει επίθεση. Βέβαια πολλές φορές θα διαπιστώσετε ότι και ο αμυνόμενος κερδίζει, όμως αυτό οφείλεται σε κάποια αβλεψία του επιτιθέμενου, που επιτρέπει στον αμυνόμενο να επιτεθεί με τη σειρά του. Έτσι μετά το λάθος του αντιπάλου του ο αμυνόμενος αλλάζει ρόλο και γίνεται επιτιθέμενος. Το σημαντικό ερώτημα είναι ποιος έχει το δικαίωμα να επιτεθεί. Μέχρι την εποχή του Στάινιτζ η απάντηση ήταν : ο καλύτερος παίκτης. Όμως ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής απέδειξε ότι το ταλέντο είχε δευτερεύουσα σημασία.

2. Το δικαίωμα να επιτεθεί έχει ο παίκτης που έχει καλύτερη θέση. Αν η θέση σου είναι χειρότερη δεν θα πρέπει να σκέφτεσαι την επίθεση, καθώς το πιθανότερο είναι να χειροτερέψεις τη θέση σου.

3. Ο παίκτης που έχει το πλεονέκτημα έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να επιτεθεί, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημα του. Άλλος ένας σημαντικός κανόνας του Στάινιτζ, που έχει επιβεβαιωθεί αμέτρητες φορές στην πράξη. Πάρα πολύ συχνά, αν καθυστερήσουμε και δεν πιέσουμε την κατάλληλη στιγμή, αν χάσουμε κινήσεις (τέμπο) το πλεονέκτημα μας εξανεμίζεται. Η επίθεση την κατάλληλη στιγμή είναι ο αποτελεσματικός τρόπος για να νικήσουμε.

4. Ο αμυνόμενος πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αμυνθεί και να κάνει παραχωρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αμυνόμενος πρέπει να προσπαθήσει να αποκρούσει τα χτυπήματα του επιτιθέμενου και να προβλέπει τις προθέσεις τους. Μια προσθήκη του 20ου αιώνα στην θεωρία του Στάινιτζ, ήταν ότι ο αμυνόμενος πρέπει να έχει πάντα υπόψη του την δυνατότητα να αποχτήσει αντιπαιχνίδι, την πιθανότητα να αντεπιτεθεί κάποια στιγμή. Επειδή, ωστόσο, η άμυνα απαιτεί για ένα διάστημα να παίζεις σύμφωνα με τις επιθυμίες του αντιπάλου σου, έχει αποδειχτεί πρακτικά ότι είναι πολύ δυσκολότερη από την επίθεση.

5. Υπάρχουν δύο τρόποι επίθεσης, ο συνδυαστικός και ο στρατηγικός. Ποια μέθοδος είναι καλύτερη; Εξαρτάται από τη φύση της συγκεκριμένης θέσης. Μερικές φορές πρέπει να επιτεθούμε σε ένα αδύνατο πιόνι, άλλες φορές κατευθείαν στο βασιλιά, ενώ άλλες φορές η επίθεση μας έχει σκοπό τη δημιουργία ενός ελεύθερου πιονιού και την προαγωγή του. Βέβαια πολύ συχνά συνυπάρχουν και οι δύο τρόποι.

6. Ο επιτιθέμενος πρέπει να κατευθύνει τις επιχειρήσεις του στο πιο αδύνατο σημείο του αντιπάλου. Αν ο αντίπαλος μας είναι δυνατός σε κάποιο σημείο της σκακιέρας δεν είναι πολύ έξυπνο να επιτεθούμε εκεί. Ψάχνουμε να βρούμε (ή πολλές φορές του δημιουργούμε) το πιο αδύνατο σημείο και κάνουμε επίθεση.


του Μάνου Ναθαναήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου